Over de Zapier app

De installatiehandleiding voor Zapier koppelingen

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Zapier is het grootste integratie platform ter wereld. Met deze app haal je de kracht van bijna 4000 koppelingen in huis.

DatHuis koppelt met Zapier op een flexibele en gecontroleerde manier. Inkomende en uitgaande data kan per applicatie worden gedefinieerd. Op deze manier bepaal je zelf welke data wordt ontvangen of verstuurd.

1. Activeer de Zapier app in DatHuis

Ga naar Apps en activeer de Zapier app. In stap één van de wizard kopieer je de API key.

2. Koppel DatHuis aan je Zapier account

Heb je al een Zapier account? Sla dan de eerste stap over.

1. Login bij Zapier en ga naar 'My Apps'.

2. Klik op 'Add Connection'. Zoek op DatHuis en selecteer de app in de lijst.

3. Een scherm opent waar de API key kan worden ingevoerd. Nadat de API is ingevoerd is DatHuis aan Zapier gekoppeld.

3a. Een Uitgaande Koppeling gebruiken

Wil je data in DatHuis naar een externe app sturen? Dan heb je een uitgaande koppeling nodig. Denk aan de volgende voorbeelden:

• Stuur een SMS nadat een Waardecheck is opgevraagd

• Stuur een contact naar Facebook om toe te voegen aan een Doelgroep

• Zet iedere nieuwe lead in een Google Sheet

Omdat de 'bestemming' van de data een externe app is gebruiken Zapier om de verbinding te leggen. Schematisch ziet dit er zo uit:

In dit voorbeeld stuurt een flow in DatHuis data via Zapier naar Google Sheets. Zapier is als het ware het tussenstation die DatHuis met Google verbindt. Volg de volgende stappen om een dergelijke uitgaande koppeling in te richten:

Inrichten Uitgaande Koppeling in DatHuis

1. Stel vast welke data je naar buiten wil sturen. Gaat het om contactgegevens zoals telefoonnummer en emailadres, of om meer zoals een opgevraagde Waardecheck.

2. Ga naar Uitgaande Koppelingen in de Zapier app en maak een nieuwe koppeling aan.

3. Geef de koppeling een beschrijvende naam, bijvoorbeeld "Nieuwe Waardecheck leads naar Google sheets".

Inrichten van Zapier

1. Ga naar Zapier en bouw een 'Zap'. Dit is hetzelfde als een flow in DatHuis.

2. Kies in de Zap als trigger de app 'DatHuis

3. Stel de trigger in en selecteer de Uitgaande Koppeling die je eerder in DatHuis hebt ingesteld

4. Kies 'Google Sheets' een actie in stap 2 en stel de stap in.

Inrichten van een flow in DatHuis

Dit is de derde en laatste stap. We hebben een uitgaande koppeling gemaakt en hebben een Zap in Zapier gebouwd om de data door te sturen. Nu moeten we er alleen nog ervoor zorgen dat er vanuit DatHuis data naar Zapier wordt gestuurd. Dit kan met een flow.

1. Maak een nieuwe flow en kies voor 'Bouw een eigen flow'

2. Kies een beschrijvende naam voor de flow, bijvoorbeeld "Nieuwe Waardecheck leads naar Google sheets".

3. Stel het maximaal aantal keren dat deze flow voor hetzelfde contact mag starten op 'Onbeperkt' in.

4. Stel als trigger in 'Nieuwe (VBO of Brainbay) Waardecheck'.

5. Voeg in stap 2 de actie 'Verstuur naar Zapier' toe en selecteer de juiste koppeling.

3b. Een Inkomende Koppeling gebruiken

Wil je data vanuit een externe app naar DatHuis sturen? Dan heb je een inkomende koppeling nodig. Denk aan de volgende voorbeelden:

• Ontvang een lead via een Typeform formulier en stuur deze door naar Realworks

• Ontvang leads vanuit een Facebook of Instagram leadcampagne

• Stuur een survey uit en ontvang de resultaten

Omdat de we de data in DatHuis willen ontvangen, gebruiken we Zapier om de verbinding te leggen. Schematisch ziet dit er zo uit:

In dit voorbeeld stuurt een externe app (bijvoorbeeld Typeform) data via Zapier naar DatHuis. Zapier is als het ware het tussenstation die Typeform met DatHuis verbindt. Volg de volgende stappen om een dergelijke inkomende koppeling in te richten:

Inrichten Inkomende Koppeling in DatHuis

1. Stel vast welke data je wil ontvangen. Gaat het om contactgegevens zoals telefoonnummer en emailadres, of om meer zoals het inkomen, aantal kinderen iemand heeft, of leeftijd?

2. Ga naar Inkomende Koppelingen in de Zapier app en maak een nieuwe koppeling aan.

3. Geef de koppeling een beschrijvende naam, bijvoorbeeld "Nieuwe Typeform voor woningzoekers".

Inrichten van de externe app

1. Ga naar de website van de externe app, in dit geval Typeform, en bouw het formulier

2. Zorg ervoor dat je alle vragen stelt om de data te verzamelen zoals je hebt ingesteld in de Inkomende Koppeling.

Inrichten van Zapier

1. Ga naar Zapier en bouw een 'Zap'. Dit is hetzelfde als een flow in DatHuis.

2. Kies in de Zap als trigger de externe app die je gebruikt, in dit geval 'Typeform'

3. Stel de actie in en kies als event 'Create contact by event'

4. Onder 'Set up Action' selecteer je als event de naam van de Inkomende Koppeling die je eerder hebt aangemaakt 'Nieuwe Typeform voor woningzoekers'.

5. De velden 'Name', 'Email', etc. zijn de velden die beschikbaar zijn in DatHuis. Vul deze velden met de data die je hebt verzameld uit de Typeform. Let op: de velden 'Name' en 'Email' zijn verplicht.

Inrichten van een flow in DatHuis

Dit is de derde en laatste stap. We hebben een inkomende koppeling gemaakt en hebben een Zap in Zapier gebouwd om de data door te sturen naar DatHuis. Nu moeten we er alleen nog ervoor zorgen dat in DatHuis de data in een flow wordt verwerkt.

1. Maak een nieuwe flow en kies voor 'Bouw een eigen flow'

2. Kies een beschrijvende naam voor de flow, bijvoorbeeld 'Nieuwe Typeform voor woningzoekers'.

3. Stel het maximaal aantal keren dat deze flow voor hetzelfde contact mag starten op 'Onbeperkt' in.

4. Stel als trigger in 'Nieuwe Zapier event' en selecteer het event.

5. Voeg in stap 2 een actie toe, zoals Verstuur email voor het opvolgen van nieuwe leads uit de Typeform.